Pikavippi – Mitä lainasta tulisi tietää?

Pikavippi on pieni, yleensä muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan tuhanteen euroon ulottuva laina, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen. Se on lainamuoto, joka tarjoaa usein nopean ratkaisun äkilliseen rahantarpeeseen.

Mikä pikavippi oli aikaisemmin?

Pikavippien historia on mielenkiintoinen, juontaen juurensa eri aikakausilta ja maantieteellisiltä alueilta. Yhdysvalloissa pikavippien synty voidaan jäljittää 1980-luvun alkuun, jolloin liittovaltion hallituksen toimenpiteet, kuten Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act, mahdollistivat korkokaton poistamisen ja avasivat tietä korkeakorkoisille lainoille. Tämä kehitys sai alkunsa inflaation noususta ja pyrkimyksestä vastata siihen taloudellisesti. Aikaisemmin, 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, pikavippien kaltainen toiminta oli yleistä Yhdysvalloissa, erityisesti työntekijöiden keskuudessa, jotka eivät pystyneet avaamaan pankkitilejä.

Pikavippien alkuperäisiin muotoihin kuului palkkalainaus ja shekkien lunastus, mutta toiminta oli ajoittain varsin kiistanalaista, ja perintämenetelmät olivat usein aggressiivisia. Pikavippitoiminta kasvoi erityisesti 2000-luvun alussa, kun finanssikriisi vuonna 2007-2008 lisäsi ihmisten tarvetta hakea pikavippejä. 

Pikavippien historia osoittaa, että ne ovat usein olleet viimeinen rahoitusvaihtoehto monille ihmisille, jotka eivät pysty hyödyntämään perinteisiä rahoituspalveluja. Aikaisemmin pikavippejä ei juurikaan säädelty, vaan lainan korko pystyi olemaan hyvinkin korkea. Nykyään lainsäädäntö on puuttunut myös pikavippien korkoon eikä perinteisiä korkeakorkoisia pikavippejä lainamarkkinoilta enää ole saatavillakaan. 

Mikä pikavippi on nyt?

Uuden kuluttajaluottoja koskevan lainsäädännön jälkeen Suomessa pikavipit ovat muuttuneet. Pikavippien korko on rajattu enintään 20 prosenttiin. Tämä koostuu 15 % nimelliskorosta ja Suomen Pankin määräämästä viitekorosta, joka päivittyy puolen vuoden välein. Lainoihin liittyvät muut kulut on rajattu joko 150 euroon vuodessa tai vaihtoehtoisesti enintään 0,01% päivässä avoimesta lainasummasta.

Uudet säännökset on suunniteltu parantamaan kuluttajien asemaa ja hillitsemään ylivelkaantumista. Lainsäädäntö kattaa kaikki vakuudettomat lainat, mukaan lukien pikavipit, kulutusluotot ja joustoluotot. Nykyään monet perinteiset pikavipit ovat muuttuneet pieniksi vakuudettomiksi kulutusluotoiksi, joiden ehdot ja kustannukset ovat säänneltyjä.

Ennen pikavipin hakemista on suositeltavaa kuitenkin vertailla eri lainantarjoajien ehtoja, korkoja ja kuluja. Tämä auttaa valitsemaan taloudelliseen tilanteeseen sopivimman lainan. On tärkeää harkita pikavipin tarpeellisuutta ja mahdollisia vaihtoehtoja, kuten edullisempia kulutusluottoja tai joustoluottoja.

Pikavippien vertailu on tärkeä osa lainan hakuprosessia, erityisesti kun tavoitteena on löytää laina, jossa on edullisin korko. Vertailun avulla asiakas voi tutustua eri lainanantajien tarjoamiin ehtoihin, korkoihin ja muihin kuluihin, jolloin on helpompi tehdä tietoon perustuva päätös siitä, mikä laina sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

Pikavippien vertaileminen auttaa selvittämään, missä lainassa on edullisin korko

Pikavippien korot ja muut kulut voivat vaihdella suuresti eri lainanantajien välillä. Vertailun avulla voi löytää edullisimman vaihtoehdon.

Taloudellisten riskien hallinta: Edullisen koron valitseminen auttaa välttämään liian suuret kustannukset ja ylivelkaantumisen riskin.

Eri lainatuotteiden ymmärtäminen: Vertailu auttaa ymmärtämään eri lainatuotteiden eroja, kuten takaisinmaksuaikoja, lainasummia ja muita ehtoja.

Sopivimman lainan löytäminen: Vertailun avulla voi löytää lainan, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseen ja lainan käyttötarkoitukseen.

Markkinoiden tunteminen: Vertailun avulla pysyy ajan tasalla lainamarkkinoiden muutoksista ja uusista tarjouksista.

Miten pikavippejä voi vertailla?

Netissä on monia palveluita, jotka tarjoavat helpon tavan vertailla eri lainanantajien tarjouksia. Suosittu HelppoLaina.fi esittelee selkeällä tavalla useat lainanvälittäjät, joiden kautta lainanhakija voi kilpailuttaa lainan useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten kesken. Löytääksesi itsellesi sopivan pikalainan sinulle tulee vain valita sopiva lainanvälittäjä, täyttää maksuton lainahakemus ja vertailla saamiasi lainatarjouksia. Täytä hakemus ja hae lainaa helposti ja turvallisesti. 

Tarkista pikavippien todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut, joten se on luotettava mittari lainan kokonaiskustannuksille. Ota tämä huomioon lainoja vertailtaessa, niin sinun on helppo selvittää, missä lainassa on edullisin korko. 

Huomioi myös lainan muut ehdot. Älä kuitenkaan keskity pelkästään korkoon, vaan ota huomioon myös lainan muut ehdot, kuten takaisinmaksuaika ja mahdolliset lisäkulut. Varmista myös, että ymmärrät kaikki lainan ehdot ennen sopimuksen tekemistä.

Pikavippien vertailu on siis olennainen osa lainan hankintaprosessia, ja se auttaa tekemään tietoisia päätöksiä välttäen samalla mahdollisia taloudellisia ansoja.

Mihin pikavippi tyypillisesti haetaan?

Pikavippi haetaan tyypillisesti äkillisten ja odottamattomien menojen kattamiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Äkilliset kotitalousmenot: Kodinkoneiden rikkoutuminen tai pienet kodin korjaukset.
 • Lääkärikulut: Odottamattomat terveydenhuollon kulut.
 • Autoon liittyvät menot: Auton korjaus tai katsastukseen liittyvät kulut.
 • Lyhytaikainen kassavaje: Tilapäinen rahapula ennen seuraavaa palkkapäivää.

Pikavippien käyttö on suosittua myös pienten, odottamattomien arkielämän menojen kattamiseen. On tärkeää muistaa, että pikavipit ovat lyhytaikaisia lainoja ja niiden korot ja kulut voivat olla korkeita, joten niitä tulisi käyttää harkiten ja vain todelliseen tarpeeseen.

Pikavippien hyvät ja huonot puolet

Pikavippien hyvät ja huonot puolet ovat tärkeitä harkita ennen lainan ottamista. Tässä on joitakin keskeisiä seikkoja:

Hyvät puolet:

 1. Nopea saatavuus: Pikavipit ovat nopeita saada, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon äkillisissä rahoitustarpeissa.
 2. Helppo hakuprosessi: Hakuprosessi on yleensä yksinkertainen ja voi tapahtua kokonaan verkossa.
 3. Ei tarvetta vakuuksille: Pikavipeissä ei yleensä vaadita vakuuksia, mikä helpottaa lainan saamista.
 4. Soveltuu pieniin lainatarpeisiin: Pikavipit ovat hyviä pieniin, lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin.

Huonot puolet:

 1. Korkeat korot ja kulut: Pikavipeillä on yleensä korkeat korot ja muut kulut, mikä tekee niistä kalliin lainavaihtoehdon.
 2. Velkaantumisriski: Helppo saatavuus ja korkeat kulut voivat johtaa velkaantumisen kierteeseen.
 3. Lyhyt takaisinmaksuaika: Pikavippien takaisinmaksuajat ovat usein lyhyitä, mikä voi aiheuttaa taloudellista painetta.
 4. Ei sovellu pitkäaikaiseen rahoitukseen: Pikavipit eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen rahoitustarpeeseen eivätkä sovellu suuriin hankintoihin.

Ennen pikavipin ottamista on suositeltavaa vertailla eri lainatarjouksia ja harkita tarkasti omaa taloudellista tilannetta ja lainan tarvetta. Pikavippejä tulisi käyttää vastuullisesti ja vain silloin, kun ne ovat ehdottomasti tarpeellisia.

HelppoLaina.fi
Logo