Mitä tehdä, kun yhdistelylainaa ei myönnetä?

Toisinaan voi käydä niin, että vaikka lainahakemuksen täyttää huolellisesti, pankit ja rahoitusyhtiöt eivät myönnä yhdistelylainaa. Kielteiseen lainapäätökseen on olemassa useita syitä, joita käymme seuraavaksi läpi ja annamme vinkit, miten voit parantaa lainansaantimahdollisuuksiasi. 

Syyt miksi yhdistelylainaa ei myönnetä

Yksi tärkeimmistä syistä lainan hylkäämiselle on lainanhakijan huono luottohistoria . Pankit ja lainanantajat arvioivat hakijan luottokelpoisuutta tarkastelemalla hänen luottotietojaan. Jos sinulla on luottotiedoissasi maksuhäiriömerkintöjä, myöhässä maksettuja laskuja tai muita merkittäviä luottotappioita, voi tämä heikentää lainansaantimahdollisuuksiasi. Pankit ja rahoitusyhtiöt eivät voi myöntää lainaa henkilölle, jolla ei ole puhtaat luottotiedot. 

Lainanantajat arvioivat myös hakijan maksukykyä eli kykyä suoriutua lainan takaisinmaksusta. He tarkastelevat hakijan tuloja, työtilannetta ja nykyisiä velkoja. Jos lainanantaja arvioi, että sinulla ei ole riittäviä tuloja tai sinulla on liikaa velkaa, suurempaa yhdistelylainaa ei ehkä myönnetä.

Syy siihen ettei yhdistelylainaa voida myöntää voi olla myös se, että olet hiljattain pyytänyt lainatarjouksen samalta pankilta tai rahoitusyhtiöltä. Lainantarjoajilla on pääsääntöisesti 30 päivän karenssiaika, mikä tarkoittaa että tuona aikana lainanhakija ei voi saada uutta lainatarjousta kyseiseltä pankilta tai rahoitusyhtiöltä.

Yhdistelylainahakemus voidaan myös hylätä puutteellisten tietojen perusteella. On tärkeää täyttää lainahakemus huolellisesti ja antaa kaikki tarvittavat tiedot. Epätarkat tai puutteelliset tiedot voivat hidastaa tai estää lainapäätöksen saamisen. Varmista, että annat tarkat tiedot tuloistasi, työtilanteestasi, muista veloistasi ja taloudellisesta tilanteestasi.

 

Miten voit parantaa mahdollisuuksia yhdistelylainan saamiseen?

Kun yhdistelylainaa ei myönnetä, on olemassa useita vaihtoehtoja ja toimenpiteitä, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi yhdistelylainan saamiseksi. 

Alkuun kannattaa pohtia, miksi yhdistelylainaa ei myönnetty? Onko sinulla luottotiedoissa merkintä? Millainen on maksukykysi? Tämä auttaa sinua ymmärtämään, millaisia muutoksia tai korjauksia voit tehdä parantaaksesi lainansaantimahdollisuuksiasi myöhemmin. 

Seuraavaksi arvioi taloudellista tilannettasi ja velkojasi. Selvitä, onko mahdollista neuvotella nykyisten velkojien kanssa joustavammista maksuehdoista. Mieti myös, voisitko hakea yhdistelylainaa vain osalle nykyisistä veloistasi. Jos sinulla on maksettavana useampi laina ja et saa kaikille lainoillesi yhdistelylainaa, kokeile hakea lainaa vain sellaisille lainoille missä korko ja muut kulut ovat korkeat.

Hae lainaa yhdessä toisen yhteisvastuullisen hakijan kanssa. Jos lähipiiristäsi löytyy sopiva henkilö, joka voisi toimia rinnakkaishakijana, voitte hakea lainaa yhdessä. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa, myöntävät pankit ja rahoitusyhtiöt helpommin yhdistelylainaa.

Hae lainaa useammalta eri lainantarjoajalta. Pankeilla ja rahoitusyhtiöllä on usein 30 päivän ns. karenssiaika, jonka aikana sama lainanhakija ei voi saada uusia lainatarjouksia. Tämän vuoksi kannattaa hakea yhdistelylainaa monesta pankista ja rahoitusyhtiöstä, jolloin parannat mahdollisuuksia saada yhdistelylainaa toiselta lainantarjoajalta. 

Tarvittaessa lainojen yhdistämisen kanssa kannattaa kääntyä oman velkaneuvojan juttusille tai katsoa ohjeet velkojen maksamiseen Takuusäätiön sivuilta. Ammattilaisen, kuten talousneuvojan, kanssa keskusteleminen voi auttaa sinua saamaan selkeämmän kuvan taloudellisesta tilanteestasi ja löytämään mahdollisia ratkaisuja.

HelppoLaina.fi
Logo